Az égetett agyag hagyományos anyag

Az égetett agyag, mint építőanyag hagyományos termék, amely az életkörülményeinket progresszív módon és egészségen befolyásolja. Az emberiség ezt az építőanyagot építmények kivitelezésére már 5000 éve alkalmazza. Az égetett agyag kitűnő tulajdonságaival tégla, padlóburkoló és tetőcserép formájában a háttérbe szorította a nehezen megmunkálható és költséges követ, főleg ott ahol hiányzott.

A legrégebbi ismeretek és emlékek, amelyek az emberi kultúráról fennmaradtak azt bizonyítják, hogy az égetett anyagból készült termékeket különböző fajtájú építmények kivitelezésére, főleg templomok és lakóhelyek építésre használták.

SONY DSC

Az égetett tégla tulajdonságainak minőségi változásai

A laikus a tégla szó hallatára általában a hagyományos égetett téglára gondol, amelyet az emberiség már 3000 éve használ. Azonban ez az elképzelés már régen nem érvényes.

Az első minőségi forradalmi változás a XX. század 50-es éveiben valósult meg, amikor a piacon az üreges vékonyfalú téglaidomok megjelentek.

A második minőségi változás a múlt század 80-as és 90-es éveiben zajlott le, amikor az idom cserépben kialakított pórusok, a megfelelő alak és üreg elrendezés következtében, még nagyobb mértékben megemelkedett a hőellenállásuk, amely nagymértékű hőenergia megtakarítást eredményezett az építmények felhasználói számára.

Azóta a piacon állandóan új tégla termékek jelennek meg nagymértékű használati tulajdonságokkal. A kiegészítő idomok gyártása az alap formátumokhoz és fogazat kiképzésével az idomokon a munkatermelékenységet növeli a falazás során, a függőleges fugák kitöltése habarccsal nem szükséges, ami  15 %-ig terjedő habarcs megtakarítást jelent és tovább növeli a falazat hőellenállását.

A szerkezetkész építmény komplex bebiztosítása égetett termékekkel

Számunkra presztízs kérdés, a komplett építési rendszer leszállításának lehetősége az építkezők számára, a egész szerkezetkész építmény felépítéséhez égetett építőanyagokból. A falazó idomok méretlépcsős rendszere a falazatok teljes szerkezeteinek kialakítását teszi lehetővé a külső, belső teherhordó és válaszfalak esetében.

A nyílások áthidalásához kerámia burkolatú nyílás áthidalók gyártását vezettük be olyan elrendezés lehetőségével, hogy az építmények külső burkolatában hőhidak ne keletkezzenek.

Kerámia szerelt födémeket gyártunk, amelyek alapja a kerámia burkolatú nyílás áthidaló speciális könnyű merevítéssel és a kerámia födém béléstest. Ezek a kerámia födémek jó szigetelő képességgel rendelkeznek, monolit födémlemezt képeznek repedések nélkül.

Optimális körülmények az építményekben

Úgy ahogyan a körülmények eltérőek az építmény külseje és belseje között, az egyes helységek közt is eltérő körülmények alakulnak ki. Ismeretes, hogy a konyhában pára és szag keletkezik, a fürdőszobában magas a nedvesség, a szobákban több személy tartózkodik, az alváshoz tiszta levegős, eltérő hőmérsékletű és csendes környezet szükséges. Ezeket a követelményeket legjobban éppen az égetett tégla biztosítja.

Gyártása természetes anyagokon alapszik, a téglaagyagok környezetbarát feldolgozása során, víz , levegő és a tűz bevonásával. Ez a négy tényező van jelen ennek a mindeddig felülmúlhatatlan építőanyag keletkezésénél. Az hogy milyen épületekben dolgozunk, élünk és alszunk, nagy befolyással van a jókedv érzetére, egészségre, de az energia megtakarításra is. A külső falazat elválasztja a belső mikroklímát a külső környezettől.

Az égetett tégla nedvességtartalma állandó (0,5-1,8 %), és nem biztosít feltételeket a penészgombák kialakulásához. Tűzálló, statikai teherbírása magas (P8-P25), akkumulációs képessége kitűnő és a vízpára diffúzióját lehetővé teszi. Hatásosan tompítja a zajt és kiegészítő szigetelés nélkül energia takarékos és ezzel hozzájárul a természet védelméhez.

Ezeket a tulajdonságokat a szakemberek jól ismerik és a közönséges emberek is tudatosítják, és minél tovább annál inkább az égetett téglát részesítik előnyben.

Az égetett tégla az építményben, mint klímaberendezés működik, optimális légkört, jókedvet és egészséges tartózkodást képes biztosítani.